Lågt energiintag

En tumregel är att minska med 500 kcal från ditt dagliga behov (den kalorimängd som krävs för att du ska behålla din vikt), men om du är smal och rör dig lite kan du få ett alldeles för lågt kcal-värde. Ett för lågt värde är under 1000 – 1200 kcal för kvinnor, och under 1300-1500 kcal för män.

Om du lever på ett lågt energibehov måste du se till att äta näringstät mat – mat med mycket vitaminer och mineraler. Om du äter näringslös mat med mycket energi täcker du lätt ditt energivärde, men du får brist på andra näringsämnen.

Det finns folk som varnar för risken att hamna i svältläge vid ett lågt energibehov. Träningslära.se skriver dock: "Det klassiska uttrycket att ens kropp hamnar i svältläge om man äter för lite kalorier har egentligen ingen större grund i verkligheten."

Om du vill minska i vikt snabbt och inte hamna under gränsvärdena kan du öka din aktivitetsnivå. Ökad aktivitet tillåter dig att äta mer samtidigt som du kan minska på kaloriintaget med 500 kcal utan att hamna under gränsvärdena. Märk väl att en minskning med mer än 500 kcal per dag inte rekomenderas.

Ett lågt energiintag är förenat med många andra risker som du gör bäst i att undersöka.

Texten är enbart en kort översikt för att upplysa, sök vidare...

Forum | Om sajten | Användarvillkor | Cookies | Powered by: ManuFrog
ct - a - hp - amsl - amsqc
o_o