Du kan lätt plocka ut produkter ur listan och sammanställa dem i en enskilld tabell för överskådlig jämförelse.
Värdena som presenteras här är ett resultat från biokemisk analys (från livsmedelsverket). Värdena talar om hur mycket aminosyror olika produkter innehåller, men värdena säger inget om proteinets fullständiga kvalitet. Proteinkvalitet beror ytterligare på hur väl kroppen kan absorbera – digerera – proteinet. Hur proteinet behandlas under tillagning har också inverkan på proteinets egentliga kvalitet.
”För proteiner i animalier är den s.k. sanna digerbarheten […] ca 95%. I cerealier ligger värdet mellan 85 och 90% och i torkade baljväxter under 80%. Proteiner i malda och siktade produkter som vetemjöl och sojamjöl har en lika hög digerbarhet som animalieproteiner. I en blandad kost av svensk typ med låg andel kostfibrer och hög andel animalieproteiner tycks proteinerna kunna digereras till nästan 95%.” (Näringslära för högskolan, 1999, s. 92)
Praktisk användning av tabelldata förutsätter således att hänsyn tages till digerbarhet och andra faktorer.
Värdena här kan användas för att teoretiskt betrakta proteinkvalitet – ett ändamål som ändå är intressant. Proteinkvalitet bedöms genom att jämföra ett proteins aminosyraprofil med behovet av aminosyror som den mänskliga kroppen har. Vetenskapen försöker fastställa den perfekta aminosyraprofilen för människor, och har genom åren föreslagit olika mönster, och senaste förslaget kom från FAO/WHO/UNU 1985 (Näringslära för högskolan, 1999, s. 88). Nedanför visas uträkningar i förhållande till FAO/WHO/UNU 1985 gällande vuxna individer. 1965 föreslog en expertgrupp att hönsäggets aminosyraprofil var lämplig som referens (Näringslära för högskolan, 1999, s. 88). Du kan välja ägg som referens (länk ovanför).
Aminosyror är proteinets beståndsdelar och det finns 20 aminosyror varav 8 är essentiella för vuxna (histidin: semiessentiell). Essentiella aminosyror måste tillföras genom kost eftersom kroppen inte kan tillverka dem själv. Övriga aminosyror kan tillverkas av kroppen. När en produkt uppfyller kravet för de 8 essentiella aminosyrorna, då klassas proteinet som fullvärdigt – bra protein. Protein som inte är fullvärdigt kan bara utnyttjas av kroppen tills den mest begränsande aminosyran har tagit slut.
Två produkter med olika aminosyra-profiler kan komplettera varandras brister. Kombination av spannmål och baljväxter är vanligt eftersom spannmål har brist på lysin men överskott på metionin, och tvärt om för baljväxter.
Referensmönster som används, mg/g kväve (vuxna) Essentiella aminosyror: 81 ILE 119 LEU 100 LYS 106 MET + CYS 119 PHE + TYR 56 THR 31 TRP 81 VAL 100 HIS FAO/WHO/UNU 1985 (refererad i Näringslära för högskolan, 1999, s. 88)
Komihåg att den färgade tabellen nedanför visar aminosyra i procent-förhållande till ovanstående värden. Under 100% indikerar att aminosyran i fråga är begränsande.
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Grönsaker | ||||||||||||||||||
Alfagroddar | 531 | 286 | - | - | - | 411 | 710 | 284 | - | |||||||||
Aubergine eller äggplanta | 333 | 319 | 280 | 94 | 345 | 393 | 181 | 395 | 140 | |||||||||
Bambuskott konserv, utan lag | 259 | 277 | 320 | 116 | 176 | 357 | 206 | 309 | 100 | |||||||||
Blomkål | 284 | 277 | 300 | 127 | 286 | 375 | 226 | 444 | 110 | |||||||||
Bondbönor | 346 | 403 | 420 | 132 | 403 | 429 | 210 | 370 | 150 | |||||||||
Broccoli | 284 | 227 | 290 | 104 | 256 | 339 | 194 | 333 | 105 | |||||||||
Bruna bönor torkade | 346 | 403 | 410 | 132 | 378 | 464 | 258 | 778 | 155 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Bruna bönor, torkade kokta | 346 | 361 | 460 | 94 | 353 | 464 | 258 | 778 | 155 | |||||||||
Brysselkål | 296 | 235 | 290 | 90 | 239 | 393 | 242 | 358 | 150 | |||||||||
Champinjoner | 296 | 319 | 620 | 127 | 311 | 500 | 452 | 346 | 165 | |||||||||
Endivesallad | 457 | 227 | 240 | 36 | 126 | 304 | 371 | 346 | 110 | |||||||||
Friséesallad | 444 | 412 | 310 | 113 | 387 | 446 | 81 | 383 | 115 | |||||||||
Gräslök | 333 | 319 | 310 | 63 | 319 | 429 | 223 | 346 | 110 | |||||||||
Gröna bönor | 284 | 319 | 300 | 127 | 315 | 482 | 210 | 383 | 120 | |||||||||
Gröna bönor konserv, utan lag | 272 | 311 | 290 | 125 | 303 | 464 | 203 | 370 | 115 | |||||||||
Gröna eller gula ärter, torkade | 333 | 361 | 470 | 123 | 353 | 446 | 194 | 358 | 140 | |||||||||
Gröna ärter | 272 | 311 | 370 | 124 | 303 | 429 | 139 | 321 | 130 | |||||||||
Gröna ärter frysta | 284 | 311 | 360 | 125 | 303 | 411 | 139 | 346 | 120 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Gröna ärter konserv, utan lag | 284 | 319 | 370 | 125 | 303 | 411 | 139 | 333 | 120 | |||||||||
Grönkål | 469 | 361 | 380 | 132 | 462 | 505 | 242 | 420 | 130 | |||||||||
Grönkål fryst | 457 | 361 | 370 | 132 | 445 | 500 | 226 | 420 | 130 | |||||||||
Gurka | 259 | 244 | 270 | 85 | 252 | 339 | 161 | 259 | 100 | |||||||||
Huvudsallad | 296 | 311 | 290 | 64 | 265 | 366 | 248 | 407 | 100 | |||||||||
Isbergssallad | 580 | 370 | 470 | 170 | 412 | 589 | 161 | 481 | 125 | |||||||||
Kajennpeppar | 247 | 277 | 280 | 184 | 273 | 411 | 258 | 321 | 130 | |||||||||
Ketchup | 185 | 176 | 195 | 61 | 187 | 268 | 106 | 198 | 100 | |||||||||
Kikärter torkade | 346 | 395 | 430 | 160 | 454 | 429 | 161 | 346 | 170 | |||||||||
Kålrabbi | 358 | 210 | 210 | 71 | 122 | 321 | 129 | 228 | 70 | |||||||||
Linser torkade | 333 | 403 | 450 | 104 | 445 | 446 | 194 | 383 | 170 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Lök | 272 | 185 | 290 | 156 | 265 | 268 | 290 | 173 | 100 | |||||||||
Majskolv | 309 | 580 | 270 | 170 | 445 | 446 | 145 | 444 | 170 | |||||||||
Majskorn fryst | 309 | 580 | 270 | 172 | 445 | 446 | 142 | 444 | 170 | |||||||||
Majskorn konsev, utan lag | 284 | 664 | 170 | 208 | 471 | 411 | 129 | 370 | 170 | |||||||||
Mangold | 642 | 378 | 340 | 62 | 32 | 518 | 190 | 469 | 125 | |||||||||
Mungbönsgroddar | 333 | 303 | 350 | 99 | 303 | 286 | 248 | 333 | 145 | |||||||||
Paprika, alla sorter | 241 | 269 | 270 | 181 | 269 | 393 | 252 | 321 | 120 | |||||||||
Persiljeblad | 309 | 361 | 390 | 110 | 403 | 464 | 323 | 457 | 130 | |||||||||
Pumpa eller vintersquash | 309 | 303 | 230 | 127 | 387 | 339 | 290 | 333 | 120 | |||||||||
Purjolök | 272 | 336 | 320 | 170 | 336 | 464 | 161 | 284 | 105 | |||||||||
Rabarber | 222 | 218 | 260 | 73 | 248 | 259 | 226 | 346 | 120 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Röda bönor torkade kokta | 346 | 403 | 410 | 132 | 378 | 464 | 258 | 778 | 155 | |||||||||
Rödkål | 395 | 277 | 290 | 113 | 261 | 393 | 210 | 333 | 130 | |||||||||
Salladskål eller kinesisk kål | 444 | 311 | 370 | 99 | 256 | 357 | 210 | 346 | 110 | |||||||||
Sojabönor torkade | 333 | 378 | 370 | 125 | 420 | 446 | 245 | 346 | 170 | |||||||||
Sojabönsgroddar | 235 | 261 | 260 | 61 | 235 | 393 | 290 | 259 | 100 | |||||||||
Sojadryck | 346 | 378 | 370 | 125 | 420 | 446 | 245 | 346 | 170 | |||||||||
Sojaprotein, protein 92% | 346 | 378 | 370 | 125 | 420 | 446 | 245 | 346 | 170 | |||||||||
Sparris grön eller vit | 272 | 235 | 290 | 125 | 208 | 313 | 197 | 296 | 96 | |||||||||
Sparris grön eller vit konserv utan lag | 284 | 227 | 290 | 126 | 210 | 313 | 197 | 296 | 97 | |||||||||
Spenat | 259 | 311 | 290 | 69 | 374 | 393 | 339 | 358 | 110 | |||||||||
Spenat fryst | 247 | 303 | 290 | 67 | 370 | 375 | 323 | 358 | 110 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Squash eller zucchini eller courgette | 272 | 303 | 340 | 143 | 324 | 268 | 171 | 333 | 130 | |||||||||
Stjälkselleri eller blekselleri | 222 | 202 | 240 | 76 | 214 | 313 | 258 | 296 | 100 | |||||||||
Surkål konserv, med lag | 395 | 286 | 310 | 118 | 273 | 411 | 210 | 346 | 140 | |||||||||
Tofu eller sojabönsost | 346 | 378 | 370 | 125 | 420 | 446 | 245 | 346 | 170 | |||||||||
Tomat | 185 | 202 | 240 | 94 | 231 | 286 | 161 | 204 | 93 | |||||||||
Tomatpasta konserv | 148 | 147 | 185 | 62 | 185 | 259 | 139 | 160 | 100 | |||||||||
Tomatpuré konserv, koncentrerad | 148 | 143 | 180 | 66 | 177 | 241 | 129 | 154 | 96 | |||||||||
Vattenkrasse | 309 | 378 | 360 | 69 | 403 | 643 | 258 | 469 | 110 | |||||||||
Vaxbönor | 284 | 319 | 300 | 127 | 315 | 482 | 210 | 383 | 120 | |||||||||
Vignabönor eller svartögda bönor, torkade | 309 | 403 | 420 | 149 | 475 | 429 | 248 | 370 | 195 | |||||||||
Vitkål | 395 | 277 | 300 | 113 | 269 | 393 | 210 | 333 | 130 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Vitlök | 272 | 252 | 260 | 131 | 218 | 286 | 210 | 346 | 115 | |||||||||
Frukt och bär | ||||||||||||||||||
Ananas | - | - | 150 | 31 | 286 | - | 268 | - | - | |||||||||
Apelsin | 160 | 168 | 250 | 50 | 185 | 232 | 129 | 247 | 80 | |||||||||
Aprikoser | 210 | 252 | 260 | 43 | 231 | 259 | 103 | 321 | 100 | |||||||||
Avocado | 272 | 328 | 290 | 170 | 307 | 375 | 210 | 370 | 90 | |||||||||
Banan | 259 | 370 | 300 | 165 | 328 | 375 | 242 | 358 | 510 | |||||||||
Banan kokbanan | 210 | 235 | 280 | 127 | 303 | 286 | 232 | 272 | 300 | |||||||||
Banan torkad | 333 | 487 | 270 | 208 | 429 | 482 | 235 | 556 | 530 | |||||||||
Blåbär | 247 | 319 | 110 | 155 | 255 | 313 | 87 | 321 | 90 | |||||||||
Citron | 210 | 126 | 220 | 152 | 277 | 148 | 126 | 272 | 83 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Dadlar torkade | 185 | 235 | 190 | 197 | 226 | 295 | 516 | 259 | 94 | |||||||||
Druvjuice konserv | 96 | 113 | 110 | 10 | 141 | 321 | - | 136 | 78 | |||||||||
Fikon | 235 | 235 | 250 | 142 | 353 | 357 | 161 | 284 | 92 | |||||||||
Fläderbär | 309 | 462 | 240 | 255 | 689 | 446 | 387 | 370 | 140 | |||||||||
Grapefrukt | 136 | 143 | 220 | 51 | 168 | 214 | 145 | 204 | 73 | |||||||||
Guava | 284 | 353 | 180 | 36 | 77 | 429 | 174 | 272 | 54 | |||||||||
Jordgubbar | 185 | 286 | 280 | 63 | 361 | 179 | 252 | 247 | 130 | |||||||||
Katrinplommon, vatten 32,5% | 148 | 143 | 140 | 33 | 151 | 188 | 55 | 210 | 64 | |||||||||
Körsbär sura, röda | 136 | 143 | 220 | 42 | 154 | 223 | 119 | 198 | 75 | |||||||||
Körsbär söta | 136 | 143 | 220 | 44 | 154 | 223 | 119 | 198 | 74 | |||||||||
Lime | - | - | - | 140 | - | - | 87 | - | - | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Mango | 284 | 328 | 620 | 59 | 282 | 429 | 323 | 154 | 240 | |||||||||
Melon nät | - | - | 170 | 25 | 168 | - | 116 | - | - | |||||||||
Nektarin | 123 | 185 | 230 | 292 | 252 | 375 | 97 | 383 | 130 | |||||||||
Papaya | 110 | 151 | 280 | 21 | 131 | 214 | 287 | 136 | 56 | |||||||||
Persika | 222 | 303 | 210 | 198 | 307 | 446 | 58 | 432 | 120 | |||||||||
Plommon | 167 | 147 | 140 | 78 | 160 | 241 | - | 198 | 110 | |||||||||
Päron | 228 | 277 | 230 | 142 | 185 | 304 | - | 284 | 67 | |||||||||
Russin | 154 | 155 | 180 | 45 | 127 | 241 | 42 | 222 | 125 | |||||||||
Röda vinbär | 68 | 109 | 145 | 292 | 206 | 313 | 103 | 216 | 230 | |||||||||
Småcitrus: clementin, mandarin, satsumas | 222 | 143 | 320 | 160 | 294 | 161 | 129 | 296 | 90 | |||||||||
Vindruvor | 52 | 101 | 125 | 261 | 185 | 268 | 81 | 185 | 200 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Äpple | 333 | 336 | 400 | 158 | 256 | 411 | 216 | 370 | 100 | |||||||||
Nötter | ||||||||||||||||||
Cashewnötter | 309 | 378 | 280 | 179 | 370 | 357 | 268 | 444 | 140 | |||||||||
Hasselnötter torkade | 284 | 378 | 160 | 149 | 391 | 330 | 287 | 333 | 135 | |||||||||
Jordnötter torkade | 259 | 345 | 210 | 118 | 479 | 286 | 210 | 309 | 160 | |||||||||
Kokosflingor torkade | 259 | 328 | 230 | 198 | 361 | 339 | 200 | 395 | 125 | |||||||||
Paranötter | 284 | 378 | 210 | 486 | 391 | 313 | 319 | 432 | 150 | |||||||||
Pekannötter | 272 | 303 | 200 | 259 | 395 | 304 | 452 | 333 | 160 | |||||||||
Pistaschmandel | 309 | 361 | 330 | 215 | 408 | 330 | 232 | 444 | 140 | |||||||||
Pumpafrö eller squashfrön, torkade | 333 | 378 | 400 | 175 | 403 | 348 | 300 | 531 | 150 | |||||||||
Sesamfrön torkade, utan skal | 321 | 361 | 170 | 269 | 454 | 429 | 303 | 370 | 140 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Solrosfrön torkade | 333 | 328 | 220 | 208 | 361 | 393 | 265 | 383 | 150 | |||||||||
Sömandel torkad | 272 | 336 | 175 | 144 | 399 | 339 | 300 | 333 | 145 | |||||||||
Valnötter | 259 | 311 | 145 | 222 | 332 | 304 | 226 | 333 | 135 | |||||||||
Potatis och rotfrukter | ||||||||||||||||||
Potatis | 284 | 286 | 360 | 127 | 311 | 375 | 306 | 457 | 105 | |||||||||
Kålrot | 321 | 168 | 200 | 105 | 239 | 429 | 219 | 309 | 160 | |||||||||
Morot | 222 | 202 | 220 | 58 | 206 | 286 | 174 | 333 | 76 | |||||||||
Palsternacka | 259 | 235 | 270 | 74 | 237 | 339 | 200 | 333 | 105 | |||||||||
Pepparrot | 148 | 130 | 170 | 35 | 145 | 214 | 100 | 222 | 110 | |||||||||
Rotselleri | 235 | 218 | 250 | 72 | 213 | 304 | 161 | 370 | 93 | |||||||||
Rädisor | 407 | 345 | 390 | 126 | 332 | 571 | 145 | 432 | 145 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Rättika | 160 | 176 | 240 | 136 | 151 | 268 | 90 | 272 | 91 | |||||||||
Rödbeta | 148 | 101 | 130 | 26 | 83 | 259 | 90 | 185 | 55 | |||||||||
Mjölk, fil och ost | ||||||||||||||||||
Glass, medelvärde | 432 | 538 | 510 | 226 | 521 | 554 | 290 | 568 | 190 | |||||||||
Sorbet | 481 | 529 | 510 | 205 | 521 | 518 | 294 | 531 | 170 | |||||||||
Fårmjölk | 444 | 521 | 540 | 191 | 504 | 518 | 287 | 593 | 180 | |||||||||
Getmjölk | 457 | 471 | 520 | 214 | 504 | 518 | 258 | 531 | 160 | |||||||||
Bröstmjölk, mogen | 420 | 538 | 410 | 230 | 395 | 518 | 419 | 432 | 145 | |||||||||
Mjölk, olika fetthalter | 481 | 529 | 570 | 206 | 471 | 464 | 265 | 556 | 185 | |||||||||
Mjölk, chokladdryck | 481 | 529 | 510 | 207 | 521 | 518 | 290 | 531 | 175 | |||||||||
Mjölkpulver fett 1,5% | 444 | 529 | 530 | 192 | 315 | 500 | 284 | 568 | 185 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Mjölk kondenserad, konserv, | 432 | 538 | 510 | 226 | 521 | 554 | 290 | 568 | 190 | |||||||||
Creme fraiche fett 34% | 420 | 496 | 520 | 179 | 479 | 375 | 226 | 506 | 160 | |||||||||
Kaffegrädde/gräddfil | 444 | 504 | 550 | 198 | 513 | 518 | 277 | 543 | 180 | |||||||||
Vispgrädde fett 40% | 444 | 504 | 550 | 198 | 597 | 518 | 277 | 543 | 180 | |||||||||
Fil, yoghurt m fl fett: 3% | 420 | 513 | 570 | 189 | 479 | 482 | 281 | 531 | 99 | |||||||||
Dophilus | 420 | 513 | 570 | 189 | 479 | 482 | 281 | 531 | 99 | |||||||||
Fruktyoghurt fett 2,5% | 420 | 513 | 570 | 189 | 462 | 482 | 281 | 531 | 99 | |||||||||
Messmör fett 5,5% | 444 | 496 | 420 | 174 | 353 | 554 | 174 | 494 | 130 | |||||||||
Mesost fett 17% | 444 | 496 | 420 | 174 | 353 | 554 | 174 | 494 | 130 | |||||||||
Keso fett 4% | 457 | 555 | 520 | 235 | 571 | 500 | 223 | 481 | 210 | |||||||||
Ost fett 10% | 457 | 521 | 520 | 199 | 613 | 375 | 271 | 556 | 195 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Ost fett 17% | 457 | 521 | 520 | 199 | 613 | 375 | 271 | 556 | 195 | |||||||||
Ost fett 28% | 407 | 487 | 485 | 191 | 555 | 375 | 265 | 531 | 180 | |||||||||
Ost fett 31% | 407 | 487 | 485 | 191 | 555 | 375 | 265 | 531 | 180 | |||||||||
Ost gräddost fett 39% | 407 | 487 | 485 | 191 | 555 | 375 | 265 | 531 | 180 | |||||||||
Camembertost fett 23% | 420 | 471 | 480 | 184 | 563 | 375 | 287 | 519 | 180 | |||||||||
Lantbrieost fett 28% | 420 | 471 | 480 | 184 | 563 | 375 | 287 | 519 | 180 | |||||||||
Smältost fett 7% | 432 | 538 | 510 | 226 | 521 | 554 | 290 | 568 | 190 | |||||||||
Smältost fett 20% | 432 | 538 | 510 | 226 | 521 | 554 | 290 | 568 | 190 | |||||||||
Parmesanost riven, fett 30% | 420 | 521 | 590 | 200 | 588 | 429 | 284 | 543 | 250 | |||||||||
Fetaost fett 25% | 444 | 487 | 540 | 200 | 571 | 446 | 281 | 543 | 180 | |||||||||
Kött och fågel | ||||||||||||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Fågel | ||||||||||||||||||
Ankkött | 395 | 445 | 530 | 251 | 420 | 482 | 281 | 407 | 165 | |||||||||
Ankkött med skinn | 358 | 412 | 500 | 243 | 387 | 464 | 252 | 383 | 155 | |||||||||
Duvkött | 370 | 387 | 570 | 192 | 538 | 464 | 197 | 457 | 160 | |||||||||
Fasankött | 432 | 445 | 570 | 245 | 378 | 554 | 281 | 556 | 250 | |||||||||
Gåskött | 358 | 437 | 490 | 217 | 387 | 500 | 258 | 370 | 175 | |||||||||
Hönskött | 395 | 420 | 590 | 232 | 420 | 500 | 232 | 407 | 195 | |||||||||
Kalkonkött | 383 | 403 | 560 | 236 | 412 | 464 | 226 | 395 | 180 | |||||||||
Kalkonkött med skinn | 370 | 387 | 540 | 222 | 387 | 464 | 213 | 383 | 180 | |||||||||
Kycklinghjärta | 407 | 462 | 520 | 192 | 420 | 500 | 258 | 432 | 165 | |||||||||
Kycklingkött | 383 | 378 | 510 | 235 | 370 | 464 | 223 | 370 | 185 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Kycklinglever | 370 | 462 | 500 | 201 | 479 | 536 | 303 | 556 | 170 | |||||||||
Gris | ||||||||||||||||||
Hjärta | 370 | 479 | 520 | 255 | 412 | 500 | 232 | 407 | 160 | |||||||||
Griskött: kotlett | 395 | 420 | 560 | 209 | 395 | 482 | 213 | 420 | 230 | |||||||||
Lever | 395 | 471 | 480 | 259 | 437 | 482 | 287 | 481 | 170 | |||||||||
Njure | 321 | 429 | 510 | 190 | 437 | 446 | 277 | 481 | 146 | |||||||||
Tunga | 407 | 496 | 650 | 392 | 462 | 571 | 242 | 506 | 190 | |||||||||
Kalv | ||||||||||||||||||
Hjärta | 370 | 471 | 580 | 212 | 437 | 518 | 223 | 30 | 170 | |||||||||
Kalvkött: innanlår | 370 | 395 | 490 | 189 | 378 | 446 | 203 | 383 | 200 | |||||||||
Lever | 333 | 437 | 460 | 149 | 429 | 500 | 290 | 494 | 170 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Njure | 296 | 412 | 460 | 196 | 412 | 464 | 252 | 444 | 145 | |||||||||
Tunga | 309 | 353 | 540 | 182 | 345 | 429 | 219 | 370 | 135 | |||||||||
Lamm | ||||||||||||||||||
Hjärta | 407 | 479 | 540 | 226 | 420 | 518 | 258 | 432 | 160 | |||||||||
Lever | 333 | 412 | 530 | 226 | 420 | 482 | 258 | 444 | 230 | |||||||||
Njure | 321 | 412 | 510 | 208 | 429 | 482 | 258 | 432 | 220 | |||||||||
Tunga | 358 | 370 | 660 | 189 | 345 | 464 | 258 | 370 | 250 | |||||||||
Lamm stek rå | 383 | 429 | 570 | 201 | 420 | 482 | 187 | 420 | 180 | |||||||||
Nöt | ||||||||||||||||||
Nötkött: högrev | 370 | 403 | 520 | 192 | 378 | 482 | 223 | 407 | 220 | |||||||||
Lever | 333 | 412 | 530 | 226 | 420 | 482 | 258 | 444 | 230 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Njure | 309 | 445 | 440 | 195 | 420 | 464 | 261 | 444 | 150 | |||||||||
Tunga | 321 | 420 | 590 | 72 | 395 | 518 | 187 | 420 | 160 | |||||||||
Övrigt kött och köttprodukter | ||||||||||||||||||
Hästkött | 358 | 387 | 500 | 172 | 353 | 357 | 206 | 358 | 230 | |||||||||
Kaninkött | 432 | 437 | 630 | 224 | 442 | 554 | 258 | 457 | 190 | |||||||||
Renskav fryst | 383 | 479 | 600 | 258 | 437 | 518 | - | 407 | 220 | |||||||||
Rådjurskött | 395 | 420 | 570 | 236 | 437 | 518 | 258 | 407 | 230 | |||||||||
Blodpudding eller blodkorv, fett 14% | 185 | 429 | 470 | 114 | 408 | 304 | 168 | 506 | 230 | |||||||||
Falukorv fett 23% | 321 | 370 | 450 | 150 | 345 | 411 | 161 | 383 | 150 | |||||||||
Fläskkorv kokt | 321 | 345 | 410 | 226 | 345 | 429 | 258 | 370 | 170 | |||||||||
S5253 | ||||||||||||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Varmkorv grillad | 333 | 387 | 530 | 155 | 345 | 411 | 171 | 407 | 145 | |||||||||
Fisk och skaldjur | ||||||||||||||||||
Ansjovis eller Skarpsill, inlagd | 407 | 412 | 500 | 198 | 420 | 464 | 210 | 457 | 140 | |||||||||
Böckling | 383 | 420 | 610 | 255 | 395 | 518 | 210 | 457 | 140 | |||||||||
Fiskbullar konserv, utan buljon | 407 | 420 | 580 | 226 | 445 | 518 | 268 | 481 | 140 | |||||||||
Hummer, konserv eller kokt | 358 | 454 | 490 | 245 | 403 | 518 | 226 | 370 | 120 | |||||||||
Hälleflundra | 395 | 420 | 610 | 245 | 462 | 500 | 190 | 444 | 150 | |||||||||
Kolja | 407 | 445 | 610 | 236 | 403 | 536 | 226 | 444 | 180 | |||||||||
Krabba kokt | 358 | 454 | 490 | 245 | 403 | 518 | 226 | 370 | 120 | |||||||||
Kräfta | 358 | 454 | 490 | 245 | 403 | 518 | 226 | 370 | 120 | |||||||||
Lax | 395 | 420 | 560 | 229 | 403 | 518 | 210 | 457 | 150 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Lax kallrökt | 383 | 387 | 540 | 278 | 387 | 482 | 194 | 469 | 170 | |||||||||
Makrill | 383 | 395 | 550 | 216 | 395 | 482 | 213 | 457 | 280 | |||||||||
Musslor konserv, utan lag | 370 | 403 | 500 | 255 | 437 | 518 | 258 | 481 | 150 | |||||||||
Ostron | 370 | 403 | 500 | 255 | 437 | 518 | 258 | 481 | 150 | |||||||||
Regnbåge eller renbågslax | 395 | 420 | 560 | 229 | 403 | 518 | 210 | 457 | 150 | |||||||||
Räkor kokta | 358 | 454 | 490 | 245 | 403 | 518 | 226 | 370 | 120 | |||||||||
Rödspätta | 346 | 370 | 520 | 220 | 370 | 464 | 187 | 395 | 140 | |||||||||
Sardiner konserv, i olja | 358 | 361 | 440 | 208 | 367 | 438 | 190 | 407 | 250 | |||||||||
Sardiner konserv, i tomatsås | 370 | 387 | 520 | 208 | 403 | 482 | 194 | 444 | 210 | |||||||||
Sej fryst | 407 | 445 | 610 | 236 | 403 | 536 | 226 | 444 | 180 | |||||||||
Sik | 407 | 445 | 610 | 236 | 403 | 536 | 226 | 444 | 180 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Sill | 370 | 429 | 600 | 231 | 378 | 500 | 210 | 457 | 180 | |||||||||
Strömming | 370 | 429 | 600 | 235 | 378 | 500 | 203 | 457 | 180 | |||||||||
Tonfisk konserv i olja | 407 | 395 | 570 | 210 | 395 | 482 | 226 | 457 | 310 | |||||||||
Torsk | 358 | 378 | 550 | 222 | 378 | 446 | 184 | 395 | 120 | |||||||||
Torskrom, sillrom m fl, rå | 420 | 445 | 490 | 191 | 395 | 411 | 226 | 494 | 130 | |||||||||
Vitling | 407 | 445 | 610 | 236 | 403 | 536 | 226 | 444 | 180 | |||||||||
Ål | 346 | 361 | 590 | 208 | 378 | 482 | 194 | 407 | 210 | |||||||||
Ägg | ||||||||||||||||||
Ägg | 444 | 479 | 490 | 330 | 529 | 536 | 287 | 580 | 160 | |||||||||
Äggula | 420 | 462 | 500 | 236 | 462 | 554 | 252 | 506 | 160 | |||||||||
Äggvita | 481 | 487 | 490 | 406 | 580 | 536 | 310 | 654 | 160 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Spannmål och bröd | ||||||||||||||||||
Mjöl och gryn | ||||||||||||||||||
Bovete, hela eller krossade korn | 309 | 361 | 380 | 217 | 353 | 411 | 355 | 444 | 150 | |||||||||
Bovetemjöl ljust | 309 | 361 | 380 | 217 | 353 | 411 | 355 | 444 | 150 | |||||||||
Corn Flakes | 296 | 832 | 48 | 208 | 420 | 339 | 94 | 407 | 180 | |||||||||
Grahamsmjöl | 284 | 345 | 200 | 178 | 370 | 339 | 258 | 383 | 145 | |||||||||
Havregryn ångprerarerade | 309 | 378 | 260 | 255 | 437 | 375 | 265 | 457 | 140 | |||||||||
Hirs, hela eller krossade korn | 296 | 462 | 160 | 236 | 395 | 348 | 242 | 358 | 125 | |||||||||
Kalaspuffar | 309 | 353 | 160 | 203 | 403 | 321 | 290 | 346 | 150 | |||||||||
Korngryn eller kornflingor, ångprep | 321 | 395 | 220 | 217 | 429 | 375 | 271 | 444 | 150 | |||||||||
Kornmjöl fullkorn | 321 | 395 | 220 | 217 | 429 | 375 | 271 | 444 | 150 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Majsmjöl polenta | 284 | 655 | 170 | 208 | 462 | 411 | 129 | 370 | 170 | |||||||||
Makaroner/Spaghetti | 321 | 370 | 130 | 163 | 361 | 286 | 200 | 358 | 140 | |||||||||
Mannagryn | 296 | 361 | 130 | 165 | 370 | 277 | 216 | 358 | 130 | |||||||||
Potatismjöl eller potatisgryn | 296 | 286 | 380 | 124 | 311 | 357 | 319 | 630 | 100 | |||||||||
Ris parboiled | 321 | 387 | 220 | 218 | 403 | 357 | 271 | 481 | 130 | |||||||||
Ris, puffat rostat | 395 | 420 | 250 | 264 | 487 | 536 | 287 | 481 | 180 | |||||||||
Rismjöl | 333 | 429 | 230 | 223 | 462 | 357 | 258 | 506 | 150 | |||||||||
Rågmjöl fullkorn | 284 | 336 | 250 | 180 | 361 | 393 | 232 | 420 | 150 | |||||||||
Vetegroddar | 259 | 353 | 150 | 244 | 395 | 304 | 226 | 346 | 130 | |||||||||
Vetekli | 259 | 345 | 270 | 255 | 387 | 393 | 258 | 383 | 190 | |||||||||
Vetemjöl | 296 | 361 | 140 | 179 | 366 | 286 | 210 | 346 | 135 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Bröd, kakor och kex | ||||||||||||||||||
Grahamsbröd | 296 | 353 | 180 | 170 | 340 | 286 | 232 | 370 | 130 | |||||||||
Grahamsskorpor | 284 | 345 | 200 | 178 | 370 | 339 | 258 | 383 | 145 | |||||||||
Långfranska eller småfranska | 309 | 361 | 140 | 192 | 366 | 304 | 194 | 481 | 130 | |||||||||
Mariekex | 309 | 361 | 89 | 158 | 353 | 304 | 184 | 370 | 140 | |||||||||
Maräng | 481 | 487 | 490 | 406 | 580 | 536 | 310 | 654 | 160 | |||||||||
Pepparkakor | 296 | 361 | 140 | 179 | 366 | 286 | 210 | 346 | 130 | |||||||||
Rågknäcke | 284 | 336 | 250 | 180 | 361 | 393 | 232 | 420 | 150 | |||||||||
Rågsiktsbröd | 284 | 311 | 220 | 175 | 336 | 339 | 235 | 407 | 130 | |||||||||
Rån, fyllda | 296 | 370 | 120 | 245 | 387 | 304 | 226 | 333 | 130 | |||||||||
Småkakor | 321 | 370 | 92 | 185 | 328 | 304 | 119 | 358 | 130 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Smörgåskex | 309 | 361 | 83 | 148 | 353 | 286 | 203 | 358 | 120 | |||||||||
Sockerkaka | 370 | 395 | 270 | 226 | 395 | 330 | 223 | 420 | 140 | |||||||||
Vete Grahamsknäcke | 284 | 345 | 200 | 178 | 370 | 339 | 258 | 383 | 145 | |||||||||
Veteknäcke | 296 | 361 | 140 | 179 | 366 | 286 | 210 | 346 | 135 | |||||||||
Veteskorpor | 296 | 361 | 140 | 179 | 366 | 286 | 210 | 346 | 130 | |||||||||
Wienerbröd | 333 | 370 | 160 | 192 | 349 | 330 | 177 | 370 | 130 | |||||||||
Övrigt | ||||||||||||||||||
Buljong kött, pulver eller tärning | 104 | 105 | 170 | 21 | 81 | 164 | 39 | 173 | 140 | |||||||||
Choklad ljus | 395 | 479 | 480 | 212 | 420 | 321 | 210 | 519 | 155 | |||||||||
Choklad mörk | 235 | 244 | 220 | 77 | 248 | 339 | 187 | 358 | 82 | |||||||||
Gelatinblad eller gelatinpulver | 121 | 151 | 280 | 45 | 116 | 214 | 0 | 210 | 41 | |||||||||
Livsmedel Maträtt | ILE | LEU | LYS | MET + CYS | PHE + TYR | THR | TRP | VAL | HIS | |||||||||
Jäst | 383 | 353 | 480 | 104 | 370 | 571 | 258 | 494 | 130 | |||||||||
Kaffe bryggt | 136 | 210 | 20 | 113 | 218 | 143 | 258 | 210 | 70 | |||||||||
Kaffe på pulver, drickfärdigt | 136 | 210 | 20 | 113 | 218 | 143 | 258 | 210 | 70 | |||||||||
Kakaopulver fett 20-22% | 235 | 235 | 230 | 149 | 307 | 357 | 194 | 383 | 82 | |||||||||
Senap svensk | 284 | 328 | 330 | 203 | 328 | 429 | 371 | 358 | 165 | |||||||||
Torrjäst | 383 | 353 | 480 | 104 | 370 | 571 | 252 | 494 | 130 | |||||||||
Öl eller pilsner | 173 | 151 | 180 | 52 | 195 | 268 | 294 | 296 | 120 |